Barnmorskan och docent Malin Edqvist har tilldelats 5, 6 miljoner i bidrag från Vetenskapsrådet för forskningsprojektet Teamfödsel en intervention för att stärka patientsäkerhet och personcentrerad vård inom förlossningsvården.
Hallå där Malin Edqvist: Grattis till forskningsmedel! Vad ska ni göra?
Tack, det känns fantastiskt! Jag har fått medel för att utvärdera ett arbetssätt eller om man så vill – en vårdprocess som vi på svenska valt att kalla TeamFödsel. Den utvecklades ursprungligen av forskare vid Ariadne Labs och Harvard i USA och kallas där för TeamBirth. Vi har i ett pilotprojekt testat och anpassat vårdprocessen till våra svenska förhållande och nu har vi alltså fått medel för att utvärdera arbetssättet i större skala.
Vilka är med i projektet?
Jag är huvudansvarig forskare för projektet. Övriga i projektet är Frida Viirman postdoktor i projektet (KI), Karin Ängeby universitetslektor Karlstad, Monica Nyström organisationspsykolog och implementeringsforskare vid KI, Cecilia Häggsgård universitetsbarnmorska Lund/Malmö, Olof Stephansson obstetriker och professor KI, Amber Weiseth ansvarig för TeamBirth vid Ariadne Labs, Malin Huber obstetriker Östersund, Charlotte Lindblad Wollmann, obstetriker Karolinska Universitetssjukhuset Solna.
När ska detta ske? Och var?
Projektet kommer att pågå i 4 år (2025-2028). Nio förlossningsavdelningar deltar. Pilotprojektet har genomförts på Karolinska Universitetssjukhuset Solna och Huddinge. Nu har arbetssättet introducerats och är under implementering i Östersund, Karlstad, Uppsala, Halmstad, Varberg, Lund och Malmö och det är vid dessa förlossningsavdelningar vi utvärderar arbetssättet.
Är det någon doktorand i projektet?
Vi kommer att rekrytera doktorand till projektet, hoppas att det ska finnas många som är intresserade av att söka!
Finns det mer att läsa någonstans?
En hemsida för projektet är på gång. Det finns artiklar publicerade från USA.
Teamfödsel vad menas med det? Definition av begreppet?
TeamFödsel är en vårdprocess som utvecklats i USA för att förbättra teamets kommunikation och samarbete. Den består av strukturerade avstämningar tillsammans med den födande och partner. Processen dokumenteras på en strukturerad Whiteboardtavla där rubrikerna önskemål, plan och förlossningsprogress ingår. Syftet med TeamFödsel att det ska bidra till bättre informationsöverföring och delaktighet för kvinna och partner men även bidra till förbättrad kommunikation och samsyn mellan de professioner som bistår den födande.
Personcentrerad vård: definition av begreppet?
Kortfattat innebär detta att vi i projektet avser en individualiserad vård som utformas utifrån den födande kvinnans behov, önskemål och värderingar. I begreppet ingår att den födande och partner/medföljare ses som aktiva deltagare och att deras perspektiv och preferenser beaktas i alla ställningstagande och beslut under förlossningen.