Systrarna Asabea och Opokua Britton har tillsammans skrivit boken Föda.
Föda av Asabea & Opokua Britton ISBN: 9789180021807 Mondial 2022

Föda: Det visade sig vara mycket vi ville ha sagt

Systrarna Asabea och Opokua Britton driver tillsammans en podd om graviditet och en kurs om hypnobirthing. Asabea är barnmorska, influencer och mamma, och har kallats för folkbildare med sitt Instagramkonto där hon skriver om graviditet, barnafödande och amning. Opokua är sjuksköterska, doula och mamma. Nu har de tillsammans skrivit en bok: Föda.

Hallå där systrarna Britton: Vems idé var det att skriva boken Föda?

Opokua: Det var Asabea som blev kontaktad av flera förlag om att skriva en bok. Hon hade lite svårt att komma igång, men när Mondial (förlaget) frågade om hon ville skriva den med mig så växte boken fram organiskt.

Asabea: Precis, det var inte så att jag gick runt och kände att jag har en bok i mig direkt. Hade jag inte fått frågan hade jag nog aldrig tänkt tanken att skriva en bok. Men när jag väl kom igång med skrivandet tillsammans med Opokua så visade det sig att det var mycket vi ville ha sagt.

Vad vill ni med boken?

Opokua: Vi vill öppna upp synen på födslar. Det handlar om så mycket mer än ögonblicket då barnet kommer ut. Vi hoppas att boken ska bidra till att både födande och de som jobbar med födsel känner ökad trygghet och uppskattning till våra kroppar. Jag hoppas också att det ska skapa en diskussion och förändring när det kommer till inkludering och rasism i förlossningsvården.

Asabea: Jag instämmer. Jag hoppas även att boken ska bidra till trygghet, tillit och reflektion.

Vem ska läsa boken?

Opokua: Den är skriven med födande, stödpersoner och ”birth workers” i åtanke. Men även de som inte ingår i någon/några av de grupperna, men som vill lära sig mer om födandet, kommer nog att uppskatta boken.

Asabea: Ja vem som helst som är intresserad av en holistisk syn på födande och post partum kan ha glädje av boken tror jag. Den viktigaste läsaren tänker jag är den gravida men som Opokua säger tror jag den kan vara värdefull för stödpersoner, de som bistår födslar och nyfikna personer med.

Barnafödande är också ”kultur”, vad som är ”normalt” och hur det ”ska” vara förändras över tid, och då menar jag inte själva förlossningen, det fysiologiska barnafödandet, utan allt runt omkring. Hur ska man tänka kring trender och råd?

Opokua:  Så är det absolut. Ja kan inte svara på hur man ska tänka kring det, men vi har försökt skriva om saker som håller över tid. Sen så kommer inte allt passa alla. Man kan läsa boken och sen kanske man återkommer till det man tycker tilltalar en. Något man fastnar för idag kanske man inte finner lika intressant nästa graviditet.

Asabea: Visst är det så. Jag har reflekterat mycket över det nu när jag läser boken “Kläda blodig skjorta” av Maja Larsson, en bok om hur det varit att föda barn i Sverige de senaste 150 åren. Där skriver hon om vad som är centralt idag, den egna upplevelsen, förlossningsberättelsens olika former där det visuella är nytt och att vi idag lätt kan hitta likasinnade när det kommer till hur vi ser på födande och hur vi fött. Med de aspekterna i åtanke tror jag vår bok verkligen är en bok av sin tid. Men för att svara på din fråga hur man ska se på trender så tror jag det är klokt av att vara medveten kring att trender finns och stora kulturella variationer finns. Att man undviker att bli blind för normer. Likaså gällande råd. Visst kan man lyssna på andra och ta del av deras kunskap och erfarenhet men jag önskar fler lät den inre rösten, den egna unika intuitionen, göra sig hörd.

Hur får man en så bra upplevelse som möjligt? Ge ditt viktigaste råd till en blivande mamma.

Opokua: Bra stöd tror jag är det viktigaste. Det kan verkligen öka känslan av trygghet och ett bra stöd kan verkligen skydda ens bubbla och hjälpa till att få oxytocinet flödande.

Asabea: Ja precis, det viktigaste för upplevelsen är ofta hur man blir behandlad snarare än hur förloppet ser ut. Maxa sitt stöd och om möjligt omringa sig med människor som litar på ens förmåga och vågar vara närvarande. Men också att försöka hitta en trygghet inom sig själv, en tillit till sin egna förmåga. En annan konkret grej som brukar vara värdefullt är att lära sig lite om födandets känsliga dynamik, vad som kan störa och vad som kan främja livmoderns arbete, det vill säga läsa på lite om oxytocin under födsel.

Att bära och föda barn och bli mamma – förälder – är stort och mäktigt. Livet förändras för alltid. Tycker ni att vi saknar ritualer i samband med barnafödandet? Borde vi fira mer? Hur?

Opokua: Tycker absolut att vi borde fira mer i livet i allmänhet och när det kommer till att föda i synnerhet. Det är något helt magiskt att skapa liv och det tycker jag man bör hylla mer än man gör.

Asabea: Absolut! Önskar att vi visade mer vördnad för livets “rites of passage” som menarche, födsel, fjärde trimestern, amningsavslut, menopaus, döden. Jag tror det skulle ge oss en större kärlek, respekt och vördnad till oss själva och andra om vi fick stanna upp och hylla kroppen och livet lite mer.

En födande – en barnmorska har kommit högt upp på dagordningen men det återstår jobb att göra för att få till en bestående förändring. Vad är enligt er det viktigaste att få på plats för en bättre förlossningsvård – om vi utgår från kvinnors behov? Vad kan vi göra nu, på en gång?

Opokua: Det får ni barnmorskor bestämma. A och O är att utgå från vad personalen på golvet säger att de har för behov.

Asabea: En födande per barnmorska är ett bra mål för med det innebär det också att man behöver förändra barnmorskornas arbetsvillkor så att vi vill arbeta på klinikerna och det kräver sannolikt fler vårdplatser. Ett gediget men nödvändigt arbete.
Jag önskar också att vi jobbade för en mer jämlik vård med en likvärdig möjligheten att föda på sjukhus inom rimligt avstånd, föda hemma och föda på mindre barnmorskeledd enhet. Vad vi alla kan göra just nu, idag, är att reflektera över vårt egna arbete som barnmorskor, hur vi ser på kvinnor, vilka egna värderingar vi för med oss in till en födsel och hur vi kan jobba med oss själva för att lita mer på de vi bistår.

Om ni fick bestämma: hur ska vård i samband med graviditet och barnafödande organiseras i Sverige?

Opokua: Två saker tycker jag känns avgörande. 1. Möjlighet till kontinuerlig vård. 2.De som föder behöver ha fler valmöjligheter när det kommer till hur de vill föda.
Vi är så olika som människor och att mer eller mindre alla måste föda på stora akutsjukhus är helgalet.

Asabea: Precis det jag sa – se ovan, jag önskar en differentierad födelsevård. Större möjligheter att arbeta som hembarnmorska i Sverige. Att det öppnas motsvarande ABC-kliniken eller Södra BB igen då jag vet att många gravida efterfrågar denna form av mellanting mellan hemfödsel och födsel på storklinik. Jag hade även önskat en omorganisation av eftervården där hembesök ingick och tillgängligheten och flexibiliteten ökade.

Mödradödlighet och barnadödlighet är fortfarande alldeles för vanligt i stora delar av världen. Det saknas utbildade barnmorskor och hälso- och sjukvårdssystem med tillgänglig och jämlik mödra- och förlossningsvård för alla kvinnor. Agenda2030 med delmål 3:1 och 3:2 har som mål att minska mödradödligheten och spädbarnsdödligheten. Vad vill ni säga till de som sitter på makten och pengarna som krävs för att uppnå målen?

Opokua: Eftersom vi människor är relativt själviska så säger jag; tänk på dig själv. Om du bodde någonstans där mödravården inte var bra, skulle du inte vilja att de med resurser gjorde allt de kunde för att hjälpa födande och spädbarn överleva? Utan medmänsklighet så är mänskligheten förlorad.

Asabea: Ja, eller till och med, tänk att det är personer som ser ut som du. Tyvärr är det lätt att avhumanisera människor lång bort som man inte delar kultur eller drag med. Jag skulle också uppmuntra dessa människor med makten och pengarna att våga tänka på sin egen död, vad vill de lämna efter sig, hur vill de bli ihågkomna.

Avslutningsvis,
Asabea, varför blev du barnmorska?

Det finns ett långt svar på den frågan men kort sagt kan jag säga att jag lockades av att omringas av kvinnor, det ger mig energi. Och jag älskar att få närvara i människors intima och sköra stunder, det filterlösa. Jag drogs även till barnmorskor som kår, hur stolta de ofta var över sitt arbete, vilken pondus de hade.

Opokua, varför blev du doula?

Jag kan inte stå emot känslan av att vara vid livets yttersta kant. Att få stötta i den övergången. Det gäller när människor ska dö och när folk ska föda. Det ger mig liv.

___________________________________________________________

Asabea Britton

Ålder: 34 år
Bor: Stockholm
Familj: Man, en 2-åring och en 4-åring.
Blev barnmorska år 2018.
Arbetar som frilansande barnmorska, författare, föreläsare, poddare.

Något du vill lägga till?
Att jag är så tacksam att Jordemodern fortfarande existerar. Vilken skatt!

Något du vill säga till en blivande barnmorska?
Passa på att gå med så många barnmorskor som möjligt under utbildningen. Inse att det finns olika sätt att göra saker på. Plocka visdom från olika personer och hitta ditt eget sätt. Och glöm aldrig att det är den du bistår som har huvudrollen, inte du. 

___________________________________________________________

Opokua Britton

Ålder 35 år
Bor: Söderort Stockholm
Familj: Två barn jag fött själv och ett bonusbarn, man. Samt underbara syskon och föräldrar.
Blev sjuksköterska år 2009. Doula sedan år 2019.
Arbetar som forskningssköterska, doula, hypnobirthinginstruktör och nu författare. 

___________________________________________________________
Om boken Föda
Att föda barn är det mest naturliga och samtidigt det mest extraordinära som finns. Människor gör det varje dag, över hela världen, men för individen kan det bli en unik, existentiell upplevelse. Det blottar dig, det kan förändra och prägla dig.

Föda ger dig viktig kunskap tillsammans med handfasta tips och tankeövningar för att både du som födande och dina stödpersoner ska vara väl förberedda inför, under och efter födseln. Från hypnobirthing och mental förberedelse till vattenfödslar och amning. Genom att lyfta både det stora och det lilla i barnafödandet läggs grunden för att din födsel ska bli en så positiv erfarenhet som möjligt att bära med dig in i ditt föräldraskap.

Föda
Asabea & Opokua Britton
ISBN: 9789180021807
Mondial 2022

___________________________________________________________

Mer
Systrarna Asabea & Opokua Britton driver tillsammans en podd om graviditet och en kurs om hypnobirthing.

Asabea Britton har skrivit ett kapitel, En barnmorskas önskan, i boken Sida vid sida En bok om feministisk revolution Red: Nina Rung, Rebel Books 2020.

I somras gav Asabea Britton ut en barnbok som är illustrerad av Louise Winblad
Hur blev jag till? Och hur kom jag ut? rabén&sjögren 2022.

___________________________________________________________