Barnmorskan Louise Lundborg

Doktoranddagboken

Följ nyblivna doktoranden Louise Lundborgs dagbok där hon beskriver en sin resa från klinisk barnmorska och projektledare in i forskningsvärlden.

Louise Lundborg
Ålder
44
Blev barnmorska
år 2007
Arbetat med:
Framför allt förlossning, men även mödravård och projektledning.

Du lämnar Amelprojektet om kvinnlig könsstympning där du varit projektledare och börjar forska. Berätta vad du ska göra.

Jag ska forska på partogrammet. Vi ska titta på hur kvinnor föder barn, i vilken takt och se om det gamla partogrammet stämmer och om det är relevant utifrån dagens kvinnor. Mycket forskning pekar på att det tar längre tid för kvinnor att öppna sig än vad vi har trott, så vi ska göra en stor registerstudie med en grupp om 120 000 kvinnor.
Vi ska alltså titta på i vilken takt öppningsskedet går och förlossningsutfallet och se om partogrammet behöver uppdateras.

Om du beskriver känslan inför detta med ett ord, vilket är det?

Utmanande.

2017
November 24

Var på intervju för en doktorandtjänst och träffade Mia Ahlberg (barnmorska, forskare) och Olof Stefansson (obstetriker, forskare), som ansvarar för forskningsprojektet. Jag fick veta vad projektet de söker doktorand till innehåller.
Jag trodde att det skulle vara väldigt svårt att förstå syftet med forskningen för jag har alltid svårt att förstå siffrorna vid kvantitativa studier, men det var mycket lättare än jag trodde. Det känns väldigt kul, verkligen som ett område där jag känner igen mig, det handlar ju om min vardag under massor av år. Trixandet med partogrammet, och att kvinnor kanske inte föder barn riktigt så som det partogrammet ser ut idag.
Olof sa en sak som jag ska fundera på när jag bestämmer mig: Alla kan lära sig att räkna, men man ska nog inte göra detta om man verkligen inte vill jobba med siffror.

November 25

Jag ska göra det! Det känns galet jobbigt när jag tänker på alla saker jag ska lära mig, men mest roligt. Viktigast i beslutet är att jag tror att jag kommer kunna lära mig.
Och tanken på att det man forskar på kanske faktiskt kommer kunna påverka hälsan hos födande kvinnor i praktiken. Tveksamt om jag haft modet att göra detta, jag hade nog känt mig för gammal och trög, om jag inte haft all klinisk erfarenhet från förlossningen. Något, som hänger ihop med detta, måste jag ju ha lärt mig under alla år. Får inte bara tänka på vad som är svårt, då vill man inte.

December 4

Alla ansökningar, herregud, jag har panik över pappren och då har jag inte ens börjat forska ännu. Läser och läser om vad som ska fyllas i, det är lätt att något glöms bor. Kan heller just nu inte förstå skillnaden mellan forskarskola och institution, ännu mindre vilka papper som skall fyllas i var och sista datum… och jag har lite engelska-panik, jag ångrar att jag tappat så mycket engelska från tiden när jag bodde utomlands för 20 år sedan. Pratar med några kompisar som doktorerar, och de är ju supersmarta, men inga övermänniskor. Mia Ahlberg säger hela tiden att det är en skola, jag ska lära mig forska, inte kunna när jag börjar.

Jullovet

Läser studier, och jag förstår vad som står nästan hela tiden! Skillnaden mot när jag läst tidigare är att nu slår jag upp mycket fler ord och söker synonymer om jag inte fattar. Helt plötsligt så förstår jag mycket mer av dem.
Varför gjorde jag inte det förut då hade jag nog kunnat tillgodogöra mig mer av dem? Får ett mail där Mia Ahlberg frågar vilka program jag ska ha i min dator, SAS, STATA el SPSS? Bra fråga, ingen aning! Hon skulle bara skoja lite med mig, tack och lov så fattar hon alla besluten åt mig.

_____________________________________________________________________________
Barnmorskan Louise Lundborg arbetade tidigare på AMEL på Södersjukhuset i Stockholm.