Barnmorskan Louise Lundborg

Doktorand Dagboken: del 5

Följ doktoranden Louise Lundborgs dagbok där hon beskriver en barnmorskas resa från klinisk barnmorska och projektledare in i forskningsvärlden.

Louise Lundborg
Ålder 44
Blev barnmorska år 2007
Arbetat med: Framför allt förlossning, men även mödravård och projektledning.

Energiboost på Huddinge förlossning

Mars 28

En dag på min nya arbetsplats på förlossningen på Huddinge sjukhus. Härligt att få jobba kliniskt igen, och roligt att så många kollegor verkligen tycker att forskningen jag gör är viktig. Jag får så mycket tankar och reflektioner kring partogrammet av kollegor ”på golvet”  – alla har en åsikt. Det här är vad vår vardag som förlossningsbarnmorskor handlar om, kvinnor som föder barn på sitt sätt, inte alltid enligt partogrammet, men de föder! Och vilken kunskap som finns hos oss barnmorskor, det är klart att den också ska användas till att skapa goda förutsättningar för kvinnor att få föda som de vill. Caseload är på gång på Huddinge sjukhus, en unik vårdform som vi hoppas kan få starka barnmorskor och andra kollegor inom förlossningsvården att stanna kvar i yrket. Energiboost!

April 3

Förbereder olika presentationer. Delar av mitt doktorandprojekt ska presenteras under en forskareftermiddag på Karolinska. Jag förbereder även mitt antagningsseminarium. Allt på engelska, det kräver några extra varv kring formuleringarna, men är lättare än man kan tro, eftersom när man jobbar med ett ämne och läser studier så är det ju alltid på engelska. Låt aldrig språket hindra er från att forska, det löser sig. Har sms-kontakt med en före detta student, hon kom till Sverige som tioåring och tycker det är svårt att skriva korrekt svenska i journalerna ibland. Herregud, då ska väl inte en engelsk formulering stoppa mig? Hon övervinner detta och jobbar varje dag i svenska språket som inte är hennes första språk. Jag tänker att det är en gåva att få möjlighet att handleda studenter. Att ha någon som speglar oss på jobbet och samtidigt få verbalisera vad vi gör samt reflektera över det. Det har varit en sådan tillgång för mig genom åren. Heja studenterna! Är ju student själv nu, så heja mig också!