Barnmorskan Eva Nordlund, ordförande Svenska Barnmorskeförbundet

Digitala stormöten med förtroendevalda

Hallå där Eva Nordlund ordförande i Svenska Barnmorskeförbundet…

Kan du ge en lägesrapport, vad händer just nu?

– Vi är ju i en exceptionell situation på grund av pandemin och mycket är oklart. Det innebär förstås massor av jobb både för oss i styrelsen och ute i lokalföreningarna. Just nu är de mest aktuella frågorna den kommande sommaren och semestersituationen, men också coronarelaterade frågor.

Hur håller ni arbetet igång under pandemin?

– Sedan månadsskiftet mars, april har vi haft totalt arton tvåtimmars möten med företrädare bland de förtroendevalda och styrelserna våra lokalföreningar i Sverige. Det var när vi var tvungna ställa in ordförandekonferensen, som vi snabbt ställde om till att hålla återkommande möten digitalt. Det har gjort att vi har kunnat prata och ge varandra stöd oavsett var vi befinner oss geografiskt. De här mötena ger energi, vi lär känna varandra över landet och skapar nya nätverk.

Vad händer idag?

– Idag träffas alla fackligt förtroendevalda och representanter för lokalföreningarna, som har möjlighet, via videosamtal i ett av två planerade stormöten. Vi kommer bland annat att prata om semesterfrågan och självklart om frågor relaterat till corona, som tillgång till skyddsutrustning och annat. På mötet idag är även vår förhandlare från SRAT med, så att vi kan kombinera våra professionsfrågor med de fackliga frågorna.

Vad betyder barnmorskeförbundets arbete och organisation just nu?

– Ibland är man ganska ensam som förtroendevald, därför jobbar vi på att bygga det här sammanhanget på ett smart, digitalt sätt nu under pandemin. Det går väldigt smidigt eftersom vi är en relativt liten och platt organisation. Vi fortsätter vårt organisationsbygge 2.0. och ser tydligt att vår spetskompetens i professionsfrågor i kombination med SRATs spetskompetens i det fackliga gör att arbetet i den här svåra tiden fungerar bra trots allt.

___________________________________________________________

Svenska Barnmorskeförbundet. En del av SRAT. Ett fackförbund inom Saco.

___________________________________________________________