Möte med Chefsrådet, Svenska Barnmorskeförbundet april 2024.

Chefsrådet: ett värdefullt nätverk

Svenska Barnmorskeförbundets styrelse beslutade år 2022 att inrätta ett chefsråd. Eva Nordlund, Svenska Barnmorskeförbundets ordförande, är sammankallande för rådet som utgörs av barnmorskor i chefsposition i olika verksamheter över hela landet.

Chefsrådet fungerar som sakkunniga till förbundsstyrelsen i frågor som rör ledarskap, vårdutveckling och professionsfrågor. I chefsrådet utbyts erfarenheter och ledamöterna diskuterar även hur arbetet som chef kan utvecklas och hur prioriteringar i en många gånger utmanande och arbetstyngd verksamhet kan göras.

–  Vi i förbundet har sett ett behov hos cheferna ute i verksamheterna av att få dela erfarenheter och nätverka. Chefsrådet är värdefullt, för vi har tid för samtal och reflektion tillsammans. Det är uppskattat, berättar Eva Nordlund.

I SRAT-rapporten Jag är chef – men saknar superkrafter (oktober 2023) lyftes särskilt kvinnliga chefer inom vården fram som en hårt belastad grupp. Att just den gruppen har ett alltför stort antal medarbetare att ansvara för och en många gånger ohållbar arbetsmiljö är, enligt Eva Nordlund, högst anmärkningsvärt.

– Cheferna måste ha en rimlig arbetsmiljö. Ett tydligt ledarskap leder till trygghet i arbetsgruppen och är ett fundament för en hållbar arbetsmiljö. Flera utredningar och rapporter har visat att chefer inom vården har för stor arbetsbörda. Det är dags att förändra det nu.

Anna Sigfrid är enhetschef på förlossningen i Lund och ledamot i chefsrådet. Hon har tillsammans med ytterligare en chef vid förlossningen ansvar för 100 medarbetare.

– Det är så klart en av utmaningarna med att vara chef. Att ha ett så stort antal medarbetare och samtidigt driva utvecklings- och professionsfrågor. Som chef och ledare har du ett ansvar att ha medarbetarsamtal, sätta löner och finnas tillgänglig för din personal. Samtidigt ska du driva såväl professionsfrågor som ansvara för verksamhetsutveckling. Det kan vara en utmaning att hitta en jämvikt, säger Anna Sigfrid.

Att få dela sina erfarenheter tillsammans med övriga i chefsrådet är värdefullt menar hon.

– Det är intressant att vi har så lika erfarenheter. Vi lär oss av varandra hur vi, trots att vi har ansvar för ett stort antal medarbetare, kan prioritera och utveckla verksamheten. Som chef ser jag som en del av mitt uppdrag att leda förlossningsvården i en riktning som är bäst ur ett barnmorskeperspektiv. Här kan vi ha stort utbyte av varandra i chefsrådet.

Ella Loh är avdelningschef för förlossning/BB i Halmstad/Halland. Likt Anna Sigfrid beskriver hon utmaningen i att ansvara för ett stort antal medarbetare. Tre chefer ansvarar tillsammans för 120 medarbetare i Halmstad/Halland.

–  Jag brinner för att vi ska vara en attraktiv arbetsplats. Men det är en utmaning att vara tillgänglig och hela tiden prioritera mellan olika arbetsuppgifter, säger hon.

Att arbeta som chef är ett tillitsfullt uppdrag menar Ella Loh där kärnan består av att hela tiden ha fokus på utveckling.

– En sund arbetsmiljö kännetecknas av människor som trivs på sin arbetsplats och får möjlighet att utvecklas. Jag tror det är en förutsättning för att kunna ge den bästa omvårdnaden, säger hon och fortsätter:

–  Jag vill också vända på perspektivet med en ledningsstruktur, där ledningen finns i toppen och att det därifrån trattas ner till våra patienter. Jag tänker tvärtom att vi har patienten högst upp. Därefter alla medarbetare som arbetar och sedan kommer chefer och ledning längst ner. Det är ledning och chefer som ska möjliggöra för sina medarbetare att kunna ge den person som faktiskt är i centrum för vår verksamhet, patienten, den bästa tänkbara vården.

De är alla tre överens om chefsrådet utgörs av ett gäng starka och kloka barnmorskechefer med ett stort driv framåt.

–  Vi ser ett behov hos chefer ute i verksamheterna att dela erfarenheter oh kunna samverka med varandra. Vi planerar därför en nätverksgrupp som ska starta under hösten. Där ska vi ta chefsrådets goda erfarenheter ett steg vidare för att på så sätt nå ut till fler chefer, avslutar Eva Nordlund.

Läs mer

Debattartikel om chefers arbetsmiljö ”Situationen för barnmorskor är ett jämställdhetsproblem” – Svenska Barnmorskeförbundet 

”Jag är chef – men saknar superkrafter”
SRATs chefsrapport visar: Kvinnor har tyngst arbetsmiljö

Rapporten “I tid och otid”, Vårdanalys

__________________________________________________________

Mer info om Chefsrådet Svenska Barnmorskeförbundet