Barnmorskan Anna af Ugglas
Dhaka Nursing College Bangladesh Midwives in Bangladesh (2013) Foto Donald Boström

Bli en JPO-barnmorska!

Det är nu snart tio år sedan mailet från Sida kom med erbjudandet om att arbeta som Technical Specialist in Midwifery på UNFPA i Bangladesh. Jag hade sökt tjänsten några månader tidigare, varit på intervju men vågade inte hoppas för mycket.

Efter att jag tackat ja började en intensiv period med massor av samtal med barnen, då 13 och 15 år, packning av bohag och förberedelse inför ett stort och spännande äventyr. Framför allt var det möjligheten att kunna påverka utvecklingen av barnmorskeprofessionen utanför Sverige som drev mest. Tanken på att får dela min erfarenhet och övertygelse om hur tillgången till kompetenta barnmorskor kan rädda liv var otroligt lockande, även om jag då inte visste exakt hur detta skulle gå till.

Du barnmorska. Ta chansen!

Innan utresa ordnade Sida en omfattande utresekurs som gav en första inblick i vad som väntade. Vi var ett stort gäng med olika professioner som skulle ut och det fanns ett gott stöd och bra rutiner för utreseprocessen.

Mottagandet av UNFPA i Dhaka var välordnat, även om jag också fick ordna en del själv – skapa kontakter och nätverk, boende, skola och annat praktiskt. Jag hade tur eftersom jag var den tredje JPO-barnmorska på kontoret, vilket underlättade enormt när det gällde att få stöd i att komma in i arbetet när jag väl var på plats. Dokumentationen av tidigare arbete var omfattande och FN:s administrativa djungel tog tid att lära. För att inte tala om alla förkortningar, jag skrev en lista de första månaderna.

Under mina tre år fick jag delta i många möten, resa runt i landet, besöka mängder av sjukhus och kliniker, barnmorskeskolor och träffa massor av regeringsrepresentanter, barnmorskestudenter, lärare och kliniskt aktiva barnmorskor. Det finns nog inte en förlossningsklinik som överraskar mig längre, och det är slående hur mycket arbete som återstår innan vi kan närma oss fullgod hygienstandard och en respektfull vård.

Tre år senare reser barnen och jag hem med en ovärderlig erfarenhet i bagaget. Ingen i familjen skulle någonsin vilja ha åren i Bangladesh ogjorda. Att åka dit är något av det bästa men också tuffaste vi gjort. Barnen och jag har fått se och uppleva helt nya perspektiv som varken kan läsas eller ses, utan att ha fått känna på dem där och då. Livet återgick dock inte till det vanliga efter Bangladesh. Barnen fortsatte på sina egna vägar och jag fortsatte till en tjänst på UNFPA i Laos med nästan samma arbete, men i ett annat, otroligt intressant, sammanhang.

Som JPO-barnmorska arbetar man direkt med beslutsfattare och sakkunniga kring mödra- och barnhälsovård i landet. Det är en speciell möjlighet, men också mycket ansvar, att stå i direkt dialog med regeringsrepresentanter som fattar de nationella besluten. Tidvis är det utmanande med kulturskillnader, språk, byråkrati och annat helt oförutsett.

 If you are not at the table,
you are on the menu…

Dock betyder vår röst något. Vi blir lyssnade på, kan påverka och baserar vårt kunnande och vår erfarenhet på evidens och internationella dokument. Vi arbetar aldrig ensamma, utan allt diskuteras på förhand och förbereds tillsammans med både nationella som internationella kollegor. Klart är dock att den svenska barnmorskemodellen är unik och otroligt värdefull. Den barnmorskeprofession vi har lärt oss här hemma är inte given i dialog med andra, så JPO-barnmorskorna måste kunna föra dialog och argumentera på ett faktabaserat och trovärdigt sätt för att kunna påverka. Belöningen kommer både i möten med både barnmorskor, lärare och kvinnor och i till synes enkla rader i nationella dokument som banar väg till en förbättring för barnmorskor, kvinnor och barn.

Just innan jag reste från Bangladesh startade den nya 3-åriga direktutbildningen till barnmorska. Det var intensivt men också roligt att, tillsammans med WHO, skriva läroplanen och förbereda för start av utbildningen nationellt. Idag har lärosätena i Bangladesh blivit dubbelt så många och de unga kvinnor som då togs in i till programmet arbetar i dag som barnmorskor överallt i landet. Det är imponerande att se hur professionen har utvecklats sedan jag reste därifrån år 2013.

För dig barnmorska som någon gång drömt om att fler kvinnor och barn ska överleva graviditet och förlossning genom tillgång till en kompetent barnmorska, är möjligheten att arbeta som svensk JPO-barnmorska en otrolig chans. Ta den.

 ”If you are not at the table, you are on the menu” 
Franka Cadée, President, International Confederation of Midwives

Anna af Ugglas, barnmorska

__________________________________________________________

Anna af Ugglas är ledamot i Svenska Barnmorskeförbundets internationella råd.

___________________________________________________________

Sveriges JPO-program
JPO-barnmorska

Med anledning av Barnmorskans år finansierar Sida 5 tjänster för barnmorskor på Världshälsoorganisationen, WHO och UN Population Fund, UNFPA, genom FN:s volontärprogram UNV. Initiativet gör det möjligt för svenska barnmorskor att arbeta och dela erfarenheter med barnmorskor i Malawi, Nepal, Rwanda, Sudan och Tanzania.

Läs mer om lediga jobb på Sidas hemsida.
Läs mer på Sidas hemsida om lediga tjänster  UNV Barnmorskor
JPO WHO Midwifery Sierra Leone
____________________________________________________________________________