Barnmorskan Elisabeth Ubbe, Läkare i Världen Stockholm.

Barriärer till vård del 4: Människor skäms

Den 7:e november 2022 började jag jobba som barnmorska för Läkare i Världen i Stockholm. Jag ska kartlägga barriärer till vård för de allra mest utsatta människorna i regionen; papperslösa, asylsökande, EU-medborgare och tredjelandsmedborgare.

Människor skäms

Att gå till barnmorskan och bli gynundersökt utan att duscha innan och med underkläder som kanske inte blivit tvättade på länge…

Det är en nästan otänkbar tanke som hos mig, när jag verkligen föreställer mig det, gör att skammens rodnad färgar mina kinder. Hur skulle du göra om det var du?
Om du behövde en gynundersökning när du sedan veckor sov i en bil tillsammans med fyra andra personer. Föreställ dig att du inte heller har duschat på länge och inte bytt till rena underkläder på lika lång tid. Människor du möter drar sig undan och du vet inte om det beror på att du luktar eller om det är rasism eller din utsatthet, som skrämmer dem.

Du vet ju att du vill vara ren, att det är renlighet du lär dina barn, men situationen gör det omöjligt. Och när du, med hjälp, lyckas få en tid hos barnmorskan trots de digitala barriärerna, som är så effektiva, men som vi kallar tillgänglighet, ja då blir din utsatthet ännu en barriär. För du skäms över att du inte kan komma till barnmorskan ren och med rena underkläder. Du går inte dit.

Jag skäms. Jag skäms över att vi i Sverige inte väljer att bygga ett rättvist samhälle där alla har möjlighet till hälsa och vård.