Mittuniversitet Sundsvall Barnmorskeexamen Barnmorskansår 2020.
Karolinska Institutet Barnmorskeexamen 2020
Göteborgs universitet Barnmorskeexamen 2020
Högskolan Dalarna Barnmorskeexamen 2020
Linnéuniversitetet, Kalmar, Barnmorskeexamen januari 2020.
Sophiahemmet, Barnmorskeexamen 17 januari 2020 #Barnmorskansår2020
Barnmorskan Eva Nordlund ordförande i Svenska Barnmorskeförbundet

Barnmorskor, bästa barnmorskor!

Stolt och glad fylls jag av värme när jag ser er barnmorskor! Välkomna in i vårt fantastiska yrke. Bästa yrket!

Jag vet hur mycket ni har slitit. Jag vet att var och en av er gör en inre resa som kan vara svår och utmanande. Varenda en av er har under barnmorskeutbildningen lärt er helt nya saker, både praktiska färdigheter men kanske ännu mer har ni mött den kraftfulla förändringen inombords, en följd av alla de möten som ni har hanterat och behövt finna lösningar för. Både roligt men ibland väldigt krävande. Det är en riktig resa!

Nu är ni framme! The Year of the Midwife 2020. Ni föds nu som barnmorskor in i #Barnmorskansår2020 och det ska firas med er och alla de livsnödvändiga barnmorskor som finns ute i världen. Barnmorskor räddar liv. Varje dag. I hela världen. Alldeles för många kvinnor dör fortfarande i samband med graviditet och barnafödande. Svenska barnmorskor är kompetenta och har en eftertraktad kunskap både globalt och nationellt.

Det är mycket som händer för barnmorskor i Sverige. Kunskapsområdet är brett och intresset är stort bland barnmorskor för forskning och utveckling av det vi redan gör men också vill komma vidare med.

En stor utmaning som vi barnmorskor arbetar med är att utveckla vården för att mer kunna lyssna in kvinnornas behov, nya generationer av ungdomar och deras behov, och hur en familj kan stöttas på ett professionellt sätt.

Men för er som nu blivit barnmorskor börjar en tid när ni ska fördjupa er kunskap och bli trygga i yrkesrollen som legitimerad barnmorska. Sedan, när ni är redo att titta er omkring igen är ni varmt välkomna att delta i arbetet och kampen för att utveckla vården men också barnmorskors egna villkor. Så som barnmorskor alltid gjort sen många hundra år tillbaka. Noggranna att lära sig av nya framsteg, värna det egna kompetensområdet och professionen. 

Barnmorskor gör skillnad där vi är. Vi slutar aldrig att lära oss och vi väjer inte för de svåra situationerna. Och nu finns ni som är framtiden med alla era nya färdigheter.

Barnmorskor, bästa barnmorskorna!
Ni ska nu bära er brosch med livets träd. En symbol för den svenska barnmorskan och en tillhörighet till vår mycket gamla profession. Det är också en symbol för allt det stöd ni kommer få i ert nya arbete. Ni är inte ensamma. Vi barnmorskor finns där, för er, runt er och till hjälp när det behövs. Ni är nu en del av oss.

Jag önskar er all lycka till och grattis till er barnmorskeexamen! Jag är så glad över er! Vi ses i jobbet och kom ihåg, var väldigt, väldigt stolta över er själva!

Eva Nordlund
Ordförande i Svenska Barnmorskeförbundet