Barnmorskekören på konferens Reproduktiv hälsa 2018
Barnmorskor, barnmorskor, barnmorskor på Barnmorskeförbundets konferens Reproduktiv hälsa 2018 i Stockholm.
Barnmorskor, barnmorskor, barnmorskor på Barnmorskeförbundets konferens Reproduktiv hälsa 2018 i Stockholm
Svenska Barnmorskeförbundets ordförande Mia Ahlberg
Helen Hellmark Knutsson på konferens Reproduktiv hälsa 2018.
Helene Hellmark Knutsson
Keynote Christine Rubertsson och Kristin Svensson
Keynote barnmorskan Christine Rubertsson
Keynote Amning igår, idag, imorgon med Rubertsson och Svensson
Barnmorskan Kristin Svensson. Keynote föreläsare på konferens Reproduktiv Hälsa 2018.
Eva Nordlund, Anitha Wijkström, Elisabeth Mohlkert
Fackförbundsutredning 2018
Fackliga frågor och diskussioner med Svenska Barnmorskeförbundet och SRAT på konferens Reproduktiv hälsa 2018.
Barnmorskor i samtal om fackliga frågor med SRAT på konferens Reproduktiv hälsa i Stockholm 2018.
Innerliga möten
Keynote Makt att forma samhället och sitt eget liv med Gertrud Åström
Keynote Kvinnotrubbel - Abort i Sverige förr och nu med Lena Lennerhed
Internationella rådet på konferens Reproduktiv hälsa 2018
Stå upp för aborträtten. Konferens Reproduktiv hälsa 2018. Svenska Barnmorskeförbundet och Rfsu. #repealthe8th #kvinnorsrättigheter #srhr #sexuellochreproduktivhälsaochrättigheter #reproduktivhälsa2018 #shedecides
Pristagare bästa studentuppsats: An online survey of Swedish women’s sexlives, Antonia Nordin och Jenny Hedlöf.
Barnmorskan Susanne Åhlund
Barnmorskorna Ulla Waldenström, Vivian Wahlberg och Mia Ahlberg
Barnmorskan professor em Ulla Waldenström
Barnmorskorna Mia Ahlberg och Ulla Waldenstrom
Barnmorskan Brita Elowson
Barnmorskan Emelie Thurban
Barnmorskan Emma Kuoljok
Barnmorskan Jill De Boer Jaleby
Stockholms Barnmorskesällskap på konferens Reproduktiv hälsa 2018

Barnmorskor, barnmorskor, överallt barnmorskor

Solen strålar över Stockholm och de närmare 600 barnmorskor som samlats till 2018 års konferens Reproduktiv hälsa. Om du någon gång varit på fest i en ölhall i Tyskland, skulle du lätt känna igen stämningen som råder i Münchenbryggeriet de här två dagarna. Med skillnaden att här är den inte skapad av alkoholrus utan av barnmorskenergi på högsta nivå.

Överallt flödar samtalen som öl ur kranar en fredagskväll på krogen. Kliniskt verksamma barnmorskor möter forskare, utställare, fackföreträdare, studenter, politiker – och medföljande bebisar…
Sveriges utbildningsradio (UR) är på plats och följer hela konferensen, som en av deltagarna, Jill De Boer Jaleby, barnmorska från Gävle, beskriver såhär:

– I år är det speciellt, ett paradigmskifte och ett historiskt skede där vi barnmorskor går in i något starkare. Att få vara med om det här är ett ”wake up”, nästan lite halleluja!
Och det är fackförbundsutredningen som får henne att känna så. Hon menar att ett eget fackförbund bland annat kommer göra att ny barnmorskekunskap, sådan som delas frikostigt under de årliga konferenserna, kommer att kunna förankras starkare ute i organisationerna.

För att verkligen starta på topp inleds konferensen med medryckande skönsång från Barnmorskekören som fångar publiken totalt. Kören som bildades som ett friskvårdsinitiativ sprider en varm hälsokänsla över auditoriet innan Svenska Barnmorseförbundets ordförande Mia Ahlberg efter en kort introduktion välkomnar utbildningsminister Helene Hellmark Knutsson upp på scenen.
Plötsligt är känslan bytt mot allvar.

Situationen är pressad för landets barnmorskor och Helene Hellmark Knutsson försäkrar att regeringen tar situationen på allvar. Kanske tänker åhörarna att de bra gärna vill se bevis på detta allvar, genom konkreta handlingar – och inte bara med pengasatsningar på förlossningsvården.

Barnmorskors arbete är så mycket bredare än så och den oroande vågen av till exempel task shifting och stumheten inför utbildningsrådets förslag på en direktutbildning lämnar Svenska Barnmorskeförbundet inte därhän. När Mia Ahlberg kliver upp på stora scenen för att tacka utbildningsministern passar hon också på att lyfta frågan om direktutbildning till barnmorska.

Därefter redovisar två av Sveriges främsta barnmorskeforskare, Christine Rubertsson och Kristin Svensson, en exposé över amningsfrågan – då, nu och i framtiden. En presentation som i ljuset av Gertrud Åströms key note-föreläsning dag två blir ännu en sorglig bekräftelse av patriarkatets kontroll över kvinnofrågorna. Hur mycket forskning som än görs, så styr ändå den politiska dimensionen över implementering och prioritering. Båda nivåerna och perspektiven behövs för att genomdriva verkliga förändringar, vilket aktualiserar fackföreningsfrågan ytterligare.

Efter den första dagens många och inspirerande föreläsningar blir det allsång och festmiddag på Skansen. Och medan dagen övergår i kväll ljuder Berghagens: ”Solljuset stiger ur havet…” ur hundratals barnmorskors röster utanför Solliden. En härlig kväll som laddar batterierna inför dag två som blir minst lika intensiv som den första.

Föreläsningarna rör sig mellan många olika barnmorskeområden och frågor: abort, hemorrojder, fosterrörelser, second victim, internationellt arbete, varför flyr barnmorskor förlossningsvården, utbildning. Vi hinner också med en solidaritetshandling för abortfrågan på Irland.

Konferensen innehåller något för alla. Dessutom pågår ett intensivt nätverkande och erfarenhetsutbyte barnmorska till barnmorska, från norr till söder och från öst till väst. Och förstås – kära återseenden med gamla kollegor och vänner.

Rikare på kunskap och stärkta av möten med andra barnmorskor beger sig konferensdeltagarna vid dagens slut ut i försommarvärmen för att återvända till den professionella hetluften och sommarens utmaningar.

___________________________________________________________

Svenska Barnmorskeforbundet konferens Reproduktiv hälsa 2018

___________________________________________________________

Ta del av samtal och föreläsningar från konferens Reproduktiv hälsa 2018 på UR Play.

___________________________________________________________