Amningsveckan 2023: Det är viktigt att göra amningen synlig

Så är den här igen. Varje år lika plötsligt. Amningsveckan. Vi måste göra något. Vi kan inte skjuta upp och skjuta upp hela tiden…

WABA:s hemsida hittar vi information. Årets tema är: ENABLING BREASTFEEDING making a difference for working parents.

Vi behöver material. Vi måste skriva ut. Trycka upp. Men vi har ont om tid.

Istället letar vi i våra gömmor där vi hittar amningsbilder. Tillsammans med årets tema fäster vi bilderna på en skärm. Några färgglada ballonger får också vara med. På en plats av skärmen sätter vi upp en lapp där det står ”skriv något om amning”. På rosa post-it-lappar skriver besökande precis vad de vill om amning. Tillsammans med skärmen ställer vi oss i huvudentrén på KK. Vi bjuder på färgglada bröstbakelser gjorda av muffins med geléhallon på toppen.

Det blir många spännande samtal och kommentarer från förbipasserande.

På de rosa lapparna kan man bland annat läsa:
”Det är en lustkänsla att amma.”, ”anknytning, mys, kärlek”, ”Inte alltid enkelt, kan göra ont men det går över”, ”Kommer ihåg smärtan från brösten de första dagarna men det var det värt! Har ammat sammanlagt i 11 år. Fina minnen”. ”Smidigt, maten alltid med sig, bra för immunförsvaret”. ”Föda för barn samt för brösten, kvinnligt”. ”Ammade länge. Tror det gjorde livet bättre. Blev mer tillfreds med livet och lugnare”. ”Tänk vad min kropp kan. Jag älska att amma”.

Det är viktigt att vi gör amningen synlig!

Amningsmottagningen i Malmö genom Gunilla Kristiansson