Barnmorskan Eva Nordlund, ordförande i Svenska Barnmorskeförbundet. En del av SRAT. #Barnmorskansdecennium
#Barnmorskansår2020 Svenska Barnmorskeförbundet
#Barnmorskansdecennium Svenska Barnmorskeförbundet
Svenska Barnmorskeförbundet. En del av SRAT.

God jul & Gott nytt år!

Nu är det här ovanliga året snart till ända. Det har varit utmanande och sorgligt och satt fokus på den enorma betydelsen av alla som arbetar i vården.

Barnmorskor har fortsatt att ta hand om kvinnor, familjer och ungdomar i den eviga kretsgång som barnafödande och sexuell hälsa utgör.

The Year of the Nurse and the Midwife 2020, utlyst av WHO, fick firas och lyftas fram parallellt med fruktansvärda konsekvenser av pandemin. Kvinnor och barn har drabbats extra hårt på grund brist på utbildade barnmorskor och tillgång till den vård och omsorg som ger en garanti för sexuell och reproduktiv hälsa. Våldet mot kvinnor har ökat globalt. Det har aldrig varit tydligare att en utbildad barnmorska kan göra skillnad på liv och död.

Det har forskats och sammanställts bedömningar och riktlinjer oavbrutet för att hantera covid-19 inom kvinnovården och våra kollegor läkarna förtjänar ett särskilt tack för den stora arbetsinsats som pågått och pågår.

Det är inte över ännu men på det nya året hoppas jag att vi kan se fram emot en ljusare tid tillsammans. Jag vill tillsammans med styrelsen önska alla barnmorskor och kollegor och alla de vi möter i vårt arbete en God jul och ett Gott nytt år.